8 Kasım 2008 Cumartesi

Hemşirelik Bakımının Planlanması

Hemşirelik sürecinin başlatılabilmesi için kabulde hastanın durumunu bilmek önemlidir. Aşağıdaki bilgiler (veriler) hasta yönünden araştırılmalı ve seçilen bakım planı formuna kaydedilmelidir.
■Şuur düzeyi

■Hayatî belirtiler

■Solunum özellikleri

■Kilo ve genel vücut yapısı

■Kendini ifade etme düzeyi

■Şikayetleri ve nedenleri

■Hareket düzeyi

■Derinin durumu

■Görme ve işitme durumu

■Protez kullanıp kullanmadığı

■Beslenme durumu ve alışkanlıkları gibi yaşam aktiviteleri


Değişik formlar olmasına karşın kullanılan formlar genelde hastanın tercih ettiği besinleri, günlük aktivite düzeyini, alışkanlıklarını, hastanın özel ihtiyaçlarını, hastanaye ve hastalığına karşı tutumunu değerlendirebilecek bilgileri içermelidir.

Hasta Eşyalarının ve Ünitesinin Düzenlenmesi
Hastalar hastaneye yanlarında değişik eşyalarla gelirler ancak hasta ünitesinin kısıtlılığı nedeni ile kişisel eşyaların dışında kalanlar bir kart üzerine kaydedilir ve hasta ailesine teslim edilir. Değerli eşyalar hasta yanında kaldığı zaman onların kaybolmasından veya zarar görmesinden hastane sorumlu değildir. Mücevher, yüzük, saat gibi kıymetli eşyalar, fazla miktardaki para eve gönderilmeli veya hastanede sorumlu bir kişi tarafından imza karşılığı teslim alınarak güvenli bir yere konulmalıdır.

Hastanın Oryantasyonu
Hastanın servise, hastaneye ve içinde bulunduğu yeni duruma oryantasyonu hemşirenin sorumluluklarından biridir. Hasta, kişisel gereksinimlerine uygun bakımı, odasının ve banyo yerini, çağırma sistemini, acil durumda sorumlu kişilere nasıl ulaşacağını ve haberleşme sağlama yollarını, ziyaret koşullarını bilmelidir. Hemşire, kahvaltı ve yemek saatlerini, yatma zamanı ve daha birçok hastane kurallarını hastaya açıklar. Hastaneden hastaneye farklılık gösterebilen ziyaretçi gün ve saatleri hasta ve ailesine söylenmelidir. Hastane hakkında hastanın ve yakınlarının bilgi edinebileceği küçük bir el kitabı hazırlayarak, hasta kabulü ve faburculuk işlemleri hakkında bilgiler ile hastanın hastaneye ve evine oryantasyonu yönünden yardımcı olmalıdır.

Hemşirenin Sorumlulukları
Hasta servise geldiği zaman, hemşire hastadan ve bakımından sorumludur. Hemşire, hemşirelik bakım planını başlatır, vital belirtilerini ölçüp derece kağıdına kaydeder. Hasta kabulün ile görevli hemşire; hastanın üniteye oryantasyonundan, hastanın eşyalarının ve ünitesinin düzenlenmesinden, hemşirelik bakım planını uygulamaktan sorumludur.


Tıbbi Bölümün Sorumlulukları
Hastanın hastaneye kabulünde yetkili bir hekim hazır bulunur, hekim tıbbi tedavinin başlatılmasından doğrudan sorumludur. Hekim tıbbi anamnezi almaktan, fiziksel muayene yapmaktan, ilaçları, tedavileri, testleri, işlemleri saptayıp yazılı olarak belirtmekten sorumludur. Hastanın servise kabulüyle tıbbi tedavi hemşirelik bakımı başlar. Her bir hastanın kendine özgü tıbbi tedavisi, bakımı, faaliyet sınırları vardır. Fizik muayene; hastanın baştan ayağa; iskelet, kas, deri yapısının ve bütün sistem/organların ya araç, ya da muayene eden kişinin duyuları yoluyla muayene edilmesidir. Fizik muayene ile saptanan hastalık belirtilerine fizik veya objektif bulgular denir, bu bilgilerden hemşirelik sürecinin birinci aşaması olan veri toplamada da yararlanılır.

Fizik Muayenede Hemşirenin Görevleri Nelerdir?

■Ortamın hazırlığına yönelik görevleri:

Muayene odasının hazırlığında, muayene için gerekli olan araç ve gerecin hazırlanmasının yanında oda sıcaklığının da ayarlanması gerekir. Oda sıcaklığı en az 20oC olmalıdır. Muayene tepsisi tam hazırlanmalıdır.
■Hastanın hazırlığına yönelik görevler:

Hastanın giysilerinin çıkarılıp özel muayene giysilerinin giydirilmesi, muayeneden önce hastanın mesane ve barsaklarını boşaltmasına yardım edilmesi, hastaya muayene için gerekli pozisyonun verilerek üstünün örtülmesi, hekim ile işbirliği sağlıyarak işlem sırasında hastaya gerekli temel bilginin verilerek endişesinin azaltılması.

Muayene Tepsisinde Bulunması Gerekli Araç ve Gereçler Nelerdir?

Oftalmaskop, otoskop, spekülüm, steteskop, sfigmomanometre, dil basacağı, diyapazon, refleks çekici, dermograf, kese kâğıdı, kapaklı kutuda pamuk tampon, çengelli iğne, kapaklı kutuda gaz bezi, test tüpleri, nörolojik muayene için sıcak veya soğuk su bulunan kaplar, steril ve steril olmayan eldivenler, el feneri ve portatif ışık, yumuşatıcı pomat, derece, antiseptikli solüsyon küveti, böbrek küvet, mezura, hastayı örtmek için çarşaf veya ara çarşaf. Bu araç ve gereçlerin hepsi tepside ve üstü örtülü olmalıdır. Her hastadan sonra muayene masası üstündeki çarşaf değişmeli ya da kağıt havlu ile kaplanmalı, her hastadan sonra kirli kısmı koparılmalıdır. Her muayene odasında musluk, lavabo, sıvı sabun ve kağıt havlu bulunması gerekir.

1 yorum:

kainenwachowski dedi ki...

The 10 Best Hotels in Las Vegas - MapyRO
Best 통영 출장안마 Hotels in Las Vegas · 광양 출장안마 Las Vegas: Best Overall Hotels 익산 출장안마 · 당진 출장안마 5. Caesars Palace · Vegas: Best Casino in Las 상주 출장샵 Vegas · The Cosmopolitan of Las Vegas · Las Vegas: Las